CE ESTE INTERNET OF THINGS?

Pentru a aprecia trebuie sa fii logat

Internetul este omniprezent in viata noastra. Incepand de la PC-uri, smartphone-uri, tablete, console de jocuri pana la televizoare si set top-box-uri.

Anul trecut la CES (Consumer Electronics Show ), conceptul de “Internet of Things” a luat amploare si s-a preconizat ca viitorul apartine acestor dispozitive de zi cu zi, dotate cu senzori. Conectate intre ele pentru a lucra impreuna, a intelege ceea ce facem si automat pentru a ne face viata mai usoara. Desigur, suntem in masura sa le controlam prin intermediul smartphone-ului sau tabletei si la un moment dat sigur vom dispune si de control vocal.

Dar dincolo de acest concept bine intentionat care ne permite o interconectivitate cu obiectele din jurul nostru, ce este defapt Internet of Things ?

IoT cuprinde toate dispozitivele care pot detecta aspecte ale lumii reale cum ar fi: temperatura, lumina, prezenta sau absenta unor persoane sau obiecte etc. IoT colecteaza aceste informatii si pe baza acestora actioneaza. Dispozitivele inteligente folosesc tehnologia internet prin Wi-fi pentru a comunica intre ele , sau uneori direct prin Cloud. In mod ideal, punctul de acces central il detine utilizatorul, prin intermediul smartphone-ului, tabletei sau a laptopului oriunde ar fi.

Aceste descrieri sunt destul de abstracte, tocmai de asta o sa va dam cateva exemple concrete.

Un frigider inteligent care poate citi codul de bare al produselor puse in interiorul acestuia, tine evidenta acestora si in momentul in care acestea sunt aproape de epuizare, avertizeaza proprietarul sau pune automat o comanda pentru ce este nevoie. Se sincronizeaza si cu agenda personala si in cazul in care, sambata seara vizionati un film cu prietenii stie ca e nevoie de mai multe bauturi sau alimente.

Alt exemplu ar fi un dulap inteligent care va poate ajuta sa gestionati hainele cu memento-uri si sa va instiinteze ca ar trebui sa pui haine la spalat (ex: “Ai doua tricouri curate in stanga. Ar trebui sa pornesti masina de spalat.”)

Acest concept de Internet of Thing se preteaza la idei fantastice. Imaginati-va cum ar fi ca atunci cand plecati intr-un concediu, locuinta dumneavoastra sa intre in modul vacanta, iluminand casa uneori pentru a da impresia ca e cineva acasa, astfel indepartand hotii. 

Conectarea dispozitiv-la-dispozitiv creaza sute de  alte posibilitati. Senzorii de miscare din jurul casei detecteaza oamenii din jurul ei, pornesc si opresc lumina sau inchid si deschid jaluzele. Un set de senzori din dormitor ar putea porni discret televizorul, sa deschida jaluzelele si sa porneasca espressorul de cafea pentru un inceput de dimineata in forta.

Seria de posibilitati  poate continua dar sa nu uitam ca exista deja dispozitive bazate pe acest concept.

1.Telecomanda inteligenta wireless de la Orvibo este un dispozitiv cu ajutorul caruia, prin intermediul smartphone-ului tau, poti controla televizorul, combina muzicala, home cinema-ul, iluminatul, aerul conditionat si alte dispozitive inteligente.

2.Priza inteligenta wireless de la Orvibo: Gratie acestui dispozitiv nu va mai trebui sa iti faci griji ca ai uitat sa opresti ceva cand ai plecat. Acesta ramane mereu conectat la reteaua de Wi-Fi din pentru a-ti oferi posibilitatea de a programa pornirea sau oprirea unui dispozitiv electronic prin folosirea smartphone-ului, oriunde te-ai afla.

3.Bec LED PlayBulb de la MiPow: Cu ajutorul acestui bec LED inteligent poti sa economisesti bani in timp ce te delectezi. Asculti muzica preferata la acest dispozitiv, in timp ce poti regla intensitatea si culoarea luminii ambientale cu ajutorul smartphone-ului tau. Fiind un bec LED consumul energiei electrice este nesemnificativ.

4.Sistemul de securitate inteligent iSmartAlarm reprezinta un pas inainte in siguranta locuintei proprii. Este un sistem ce nu necesita experienta si autorizatia de instalare a unei persoane calificate , el functionand cu ajutorul conexiunii de internet din cadrul locuintei tale. Se sincronizeaza foarte usor cu smartphone-ul tau si te tine la curent prin notificari, mesaje, e-mailuri daca sistemul de securitate detecteaza o posibila infractiune. Componentele acestui sistem sunt: Cube (unitatea centrala), senzorii de miscare, senzorii de contact(pentru usi si ferestre), camera de supraveghere cu posibilitatea de control la distanta de 360 de grade si telecomanda pentru un control rapid al intregului sistem.

5.Detectorul de gaz si monoxid de carbon KEPLER de la Orvibo este un dispozitiv indispensabil pentru locuinta oricarui om. Acest gadget monitorizeaza incontinuu continutul de gaz si monoxid de carbon din locuinta si transmite un semnal de alarma pe smartphone-ul utilizatorului prin intermediul unei aplicatii cand valorile minime au fost depasite. Are un acumulator incorporat si este detasabil astfel se poate detecta cu usurinta locul de provenienta a gazelor.

Acestea sunt o serie de dispozitive bazate pe acest concept si sigur se vor mai lansa, IDC(International Data Corporation) anticipand 200 de miliarde de dispozitive interconectate pana in 2021, din care 30 de miliarde fiind autonome.

Comentarii Pentru a comenta trebuie sa te autentifici