INTERVIU CU FLORIN GROZEA

Pentru a aprecia trebuie sa fii logat

Care sunt top 3 cele mai importante schimbari pe care noile tehnologii le-au adus industriei muzicale?

1. Compresia digitala - ni se pare normal sa facem schimb de mp3-uri, de mpeg-uri si mov-uri, sa ascultam si sa descarcam piese muzicale, videoclipuri, filme si carti online, dar uitam ca aceste opere sunt initial pe alte suporturi fizice. Nu sunt digitale din start, ci ajung la noi pe laptop, smartphone, tableta dupa ”digitalizare” - adica dupa ”traducerea” unor informatii din lumea reala in digiti (0 si 1). Iar dupa ”traducere” urmeaza ”compresie”, astfel incat operele sa poata fi manipulate cu usurinta si viteza. Aparitia formatului MP3 (care a redus fisierele muzicale de la 40-60 MB la 2-3 MB) a fost inceputul revolutiei digitale in industria muzicala.

2. Internetul mobil - accesul la muzica se face prin retelele Internet, dar ubicuitatea cu care vine internetul mobil este cel care face ca arta sa devina cu adevarat accesibila oriunde. Exista un concept ”Music like water” lansat de futurologul si scriitorul Gerd Leonhard in cartea lui profetica ”The Future of Music” din 2005 care spunea ca internetul (mobil, gratuit sau extrem de ieftin, continuu si puternic) va aduce muzica peste tot, facand-o la fel de naturala si accesibila precum apa de la robinet.

3. Realitatea virtuala - VR va fi pentru industria muzicala ce a fost inventarea MP3-ului. Din punctul meu de vedere revolutia in muzica digitala (si divertismentul digital) abia incepe!

Cum iti asculti acum muzica preferata? Ce device-uri folosesti si de ce? (atat acasa, cat si pe drum)

1. Smartphone - cu sistem Android, care e mult mai flexibil cand e vorba despre descarcat, mutat, transmis fisiere muzicale decat sistemul Apple.  

Acum pe www.quickmobile.ro gasesti modelul preferat, Asus ZenFone Selfie. Click aici.

2. Casti Sony - poate cele mai performante casti pentru utilizatorii casnici, chiar si profesionistii care dau mii de euro pe casti (de studio) au fost impresionati de aceste casti ale mele.  

3. Monitoare Events - m-am indragostit de ele acum 17-18 ani, le-am cumparat toate modelele pentru a le folosi in studioul de inregistrari. Acum le am acasa. 

4. Laptop MacBook Air - cel mai bun instrument pentru compozitorul din mine, bloggerul din mine, antreprenorul din mine.

Click aici pentru MacBook Air.

5. Placa de sunet RMI - profesionistii si pasionatii de muzica apreciaza un convertor digital bun, care poate face minuni. Dai un ban, dar stai in fata. 

Ce gadget nu ar trebui sa lipseasca din kit-ul unui pasionat de muzica?

Castile de buna calitate schimba cu totul modul in care asculti muzica. Chiar si cele mai vechi melodii, pe care le-ai auzit de mii de ori la radio si pe YouTube, chiar si cele mai cunoscute melodii capata noi valente daca le asculti cu o pereche buna de casti. Nu stii de ce sunt mandru de muzica mea pana nu asculti cu niste casti bune albumul acustic Hi-Q Best Of Acustic din anul 2007.

 

 

Pe care dintre acestea ti-ai fi dorit sa le ai la inceputul carierei tale?

Un compozitor este inspirat de sunetele pe care le aude. Eu am investit in primii ani fiecare banut castigat din muzica in... muzica. Asadar am cumparat foarte repede un mixer bun, un microfon decent, o placa de sunet buna, casti performante. Cred ca un laptop Apple mi-as fi dorit la inceput, daca ar fi existat in 1996 tehnologia de azi :-)

 

Care este, in opinia ta, brandul care a adus un impact major in acest domeniu?

Sunt multe brand-uri care au scris istorie. Cred ca voi fi nedrept cu unele daca le voi nominaliza doar pe acestea: Sony (in primul rand pentru sistemul standard Compact Disk), Korg si Kurzweil (pentru sintetizarea sunetelor), Steinberg si Propellerhead (pentru software), Apple (pentru iPod si iTunes), Spotify si Google (pentru streaming audio).

 

Ce caracteristici cauti intr-o noua pereche de casti?

Castile mele preferate trebuie sa difuzeze sunetul cat mai real, cat mai aproape de realitate. Din acest motiv nu sunt un fan al castilor Beats by Dre care ”imbunatatesc” sunetul, adaugand frecvente in plus. Trebuie sa fie ”curate” ca sunet. Si sa stea bine pe urechi :-) ca dau mult din cap cand ascult si compun muzica.

 

 

Daca ar fi sa inventezi un gadget pentru pasionatii de muzica, in ce ar consta acesta?

La un moment dat mi-a venit ideea unui gadget care sa personalizeze sunetul muzicii pe care o asculti pentru a se potrivi stilului tau. De exemplu unii prefera basii mai tari, altii sunt deranjati de unele frecvente inalte etc. Am cautat pe Internet si am gasit pe cineva care deja face asta, se numeste Aumeo si mi se pare o idee simpla si dar superba, pornind de la testarea urechilor fiecarui om.

 

Stim ca pentru tine muzica este un stil de viata, iar device-urile smart sunt si ele prezente in activitatile zilnice. Ce gadgeturi folosesti cel mai des?

Smartphone-ul este pe locul intai detasat.

 

Din toate device-urile pe care le-ai folosit pana in prezent, exista ceva cu care nu te-ai inteles/ ti-a displacut complet?

Tabletele Apple de dimensiuni mari... Nu inteleg de ce ai folosi zilnic asa ceva. Mai ales ca exista telefoane cu display-uri mari care practic fac tot ce poate face o tableta, dar fara sa mai cari televizorul dupa tine :-)

Intrebari fulger

Apple sau Samsung?  Samsung. In afara de MacBook Air care este un produs unic, care nu are inca competitor real.

Casti in ear sau over ear? Over ear.

Streaming music online sau vinil?  Streaming.

In 2016 vrei sa fii mai...... mult timp pe acasa, pentru ca urmeaza sa avem al doilea baietel.

Te invit sa imi vizitezi site-ul: www.floringrozea.com

Pentru mai multa tehnologie de ultima ora intra aici.

Comentarii Pentru a comenta trebuie sa te autentifici