Ce trebuie sa stii despre standardele IP?

Pentru a aprecia trebuie sa fii logat

Avand in vedere ca sezonul piscinelor si al petrecerilor pe plaja a inceput oficial, ma gandeam ca ar fi bine  sa stiti ce inseamna mai exact standardele de protectie IP si cat de multa siguranta va ofera acestea smartphone-urilor voastre. Si asta pentru ca stiu ca majoritatea dintre voi sunt dornici sa faca poze sub apa sau sa-si testeze noul smartphone, care se presupune ca ar putea face asta.

IP este, mai simplu spus, un standard international de protectie, utilizat pentru a defini nivelurile de eficacitate a etanseitatii produselor impotriva patrunderii  corpurilor straine, cum ar fi apa, nisip si particule de praf.

Ratingul consta din literele IP urmat de 2 cifre. Prima cifra reprezinta nivelul de protectie pe care carcasa il ofera corpurilor solide, a doua cifra descrie gradul de protectie a produsului impotriva apei.

Ca de exemplu: IP54- cifra 5 descrie nivelul de protectie fata de obiectele solide in timp ce 4 va fi gradul de protectie impotriva lichidelor, de obicei apa dulce la o temperatura normala. (Evitati apa sarata)

Un "X" poate fi utilizat pentru una dintre cifre daca exista o singura clasa de protecție, adica IPX1- se adreseaza protectiei impotriva picaturilor de apa care cad in mod vertical.

Mai jos veti gasi enumerate si explicate cateva dintre cele mai bune standard IP. Astfel veti stii daca telefonul vostru poate “intra” in piscina sau ramane pe sezlong.

IP58- Protejat de intrarea limitata a prafului; Protejat de imersia pe termen lung pana la o adancime si un anume timp specificate de catre producator

IP60- Protejat complet impotriva prafului; Nu este protejat de lichide

IP61-  Protejat complet impotriva prafului; Protejat de condens

IP62- Protejat impotriva prafului;  Protejat de pulverizarea apei  la un unghi de 15° fata de protectia verticala

IP63- Protejat impotriva prafului; Protejat de pulverizarea apei la un unghi de 60° fata de protectia verticala

IP64- Protejat impotriva prafului; Protejat de pulverizarea apei din orice directie

IP65- Protejat impotriva prafului; Protejat de jeturi de apa de joasa presiune din orice direcție

IP66- Protejat impotriva prafului; Protejat de jeturi de apa de inalta presiune din orice directie

IP67- Protejat impotriva prafului; Protejat de imersie intre 15 centimetri si 1 metru in adancime

IP68-Protejat impotriva prafului; Protejat de imersie pe termen lung pana la o anumita adancime si un anume timp specificate de producator.

Atentie insa la modul de utilizare al telefonului, nu incercati sa-l scufundati in apa rece ca gheata sau la o temperatura exagerat de mare, pentru ca riscati sa va alegeti cu un pachet de nervi in locul unei poze reusite sub apa. Respectati adancimea maxima admisa si timpul de imersie pentru ca acestea difera de la un producator la altul.

Ca de exemplu: Samsung Galaxy S7 si S8 au standardul de protectie IP68, ceea ce inseamna ca sunt complet protejate impotriva prafului, insa Samsung nu recomanda scufundarea acestora la o adancime mai mare de 1.5 m timp de maxim 30 min.

iPhone 7 Plus are rating IP67, deci este complet protejat de praf si poate fi scundat pana la o adancime maxima de 1m timp de 30 min conform producatorului.

Google Pixel are IP53, prin urmare are o rezistenta mai mare la praf si medie la apa.

 

Comentarii Pentru a comenta trebuie sa te autentifici