Ce aduce Android 10 ( numit Q) si pe ce telefoane va fi disponibil?

Pentru a aprecia trebuie sa fii logat

E inca destul de devreme sa povestim de versiunea finala a noului sistem de operare Android, dar Q pare sa se indrepte intr-o directie foarte buna.

In 13 Martie, Google a demarat la drum catre Android Q si a lansat un program beta pentru noua versiune a sistemului de operare pe dispozitivele Google Pixel. Pentru consumatori, ne asteptam ca aceasta sa fie lansata, in conformitate cu calendarul companiei, prin luna august daca vor continua abordarea din ultimii doi ani.

Versiunea beta initiala nu ar trebui sa o instalati pe telefonul vostru principal, pe care il folositi zilnic deoarece pot aparea buguri. Pana la conferinta din luna Mai, iata cateva din caracteristicile pe care le-am descoperit :

1.Poti prelua controlul asupra datelor tale de localizare:

Daca obisnuiai sa ai aplicatii instalate care aveau un acces deplin la locatia ta, sau le dezactivai total aceasta permisiune, cu noul Android 10, Google rectifica acest lucru printr-o noua optiune care iti permite sa setezi privilegii de localizare numai atunci cand aplicatia respectiva se afla in prim plan.

 

2. Disponibilitatea modului DARK..sau ceva asemanator

Cei de la Google pregatesc cu siguranta modul “Dark” (Intunecat) in cazul noului Android Q si este disponibil din punct de vedere tehnic in aceasta versiune beta. Momentan este destul de dificil de accesat si nu exista un comutator simplu pentru a porni/opri aceasta functionalitate. Cea mai simpla metoda de a testa “Dark Mode” este prin activarea modului de economisire a bateriei, care transforma fundalul sistemului din alb in negru. Dar , functia de economisire a bateriei pentru a optimiza durata de viata a bateriei, iti va inchide unele aplicatii din fundal, deci nu e o optiune sa tii mereu in functiune aceasta optiune, pentru a beneficia de Dark Mode.

 

3. Setari corecte atunci cand ai nevoie de ele

Cu noul Android, atunci cand o aplicatie detecteaza ca nu poate avea acces la o functie de care are nevoie: de exemplu o conexiune de date, sau Bluetooth, aceasta va afisa automat un meniu in care iti va solicita sa comuti acea setare specifica. Astfel economisesti timp si nu e necesari sa faci o “calatorie” completa in meniul de setari.

 

4. Estimarea de durata de viata a bateriei ramase...direct in meniul de setari rapid

In Android Q, atunci cand vei trage in jos meniul de setari rapide, pictograma procentuala a bateriei se va afisa o estimare a timpului de utilizare ramas in functie de nivelul bateriei telefonul. Aceste cifre se pot schimba rapid, in functie de modul in care folosesti telefonul tau, deci nu este o informatie pe care te poti baza 100%, dar din punctul meu de vedere este o referinta convenabila.

 

5. Fontul Google Product Sans este pretutindeni

Fontul care a fost disponibil doar pe telefoanele Pixel este acum fontul companiei Google. Textul a aparut in mod constant in mai multe locuri si a fost proeminent in Androi 9 Pie, dar acum este practic peste tot.

 

6. Mai multe schimbari pentru UX si tema:

Cu activarea modului dezvoltator, in noul Android 10 Q vei putea schimba culoarea predominanta a sistemului de operare Android ( vor fi 4 din care poti alege ) si implicit chiar si fontul . Nu este chiar la nivelul de personalizare de pe OnePlus, insa ma bucur sa vad ca cei de la Google fac progrese si in acest sens.

 

7. Notch-ul este prezent si in screenshot-uri:

Inca nu imi dau seama din ce motive, insa Google a ales si o reprezentarea virtuale a bretonului Pixel 3XL in cazul capturilor de ecran, momentan fara nici o modalitate de a dezactiva aceasta optiune.

Vom afla pe parcurs daca aceasta “stampila” este intentionata sau e doar o greseala, sper doar ca Google va da cel putin utilizatorilor posibilitatea de a-l dezactiva.

 

8. O distribuire mai rapida a continutului:

Cu versiunea 10 Q, Google a scapat de lag-ul care a inceput sa afecteze meniul de partajare Android. De acum, dezvoltatorii pot doar sa specifice metodele de partajare preferate in locul celor atribuite automat de sistem. Astfel poti sa iti construiesti o lista gigantica de aplicatii pe care le folosesti atunci cand vrei sa transferi fisiere.


9. Avem un Buton de Urgenta:

Sa acorzi mereu Serviciilor de Urgenta o modalitate de a le accesa mai simplu si intr-un timp mai scurt e mereu o idee buna. Asa ca cei de la Google au integrat Butonul de urgenta chiar in meniul de Oprire a telefonului, astfel iti va aparea in momentul in care ti apasat butonul Power al telefonului.


10. Distribuie parola Wi-Fi printr-un cod QR:

Primul beta a noului Android 10 Q vine cu o caracteristica foarte smart zic eu si iti da posibilitatea sa distribui credentialele(parola) retelei tale Wireless sub forma unui cod QR. E foarte utila atunci cand vin prietenii pe la tine si in loc sa le dictezi parola cu voce tare, doar sa le distribui codul QR. Ei doar scaneaza codul si hop, sunt conectati la reteaua Wi-Fi.

In principiu, cam astea ar fi primele caracteristici pe care le-am observat in versiunea Beta a noului sistem de operare Android 10 Q. Vom reveni in curand cu lista telefoanelor pe care acesta va fi disponibil dar pot sa te asigur ca in prima faza, telefoanele Google Pixel vor avea onoarea sa ruleze pentru prima data versiunea finala a noului Android Q.

Astept parerea ta in comentarii, ce ai mai vrea sa vezi pe noul sistem de operare Android si cum ti se par aceste imbunatatiri.

Public smart si tehnologizat, zi frumoasa, v-am pupat !

 

Vezi sursa articol: AICI

Comentarii Pentru a comenta trebuie sa te autentifici