Mai puternici decat Apple? Da, afla totul despre BBK!

Pentru a aprecia trebuie sa fii logat

Probabil  ai auzit deja despre popularitatea brandurilor precum Vivo sau Oppo, dar esti oare familiarizat si cu numele BBK Electronics? Duan Yongping, fondatorul extrem de discret al companiei, este considerat “nasul” industriei telefonice din China si este persoana care se afla, intr-un fel sau altul, si in spatele companiilor Vivo, Oppo, OnePlus si Realme. Impreuna, aceste branduri au vandut mai mult de 250 de milioane de telefoane anul trecut, asadar mai mult decat Apple, Huawei sau Xiaomi. Doar Samsung, liderul global, vinde mai multe telefoane pe an.

O istorie interesanta

Duan si-a inceput cariera la inceputul anilor 90, cand a produs o alternativa mult mai ieftina pentru consola Nintendo, iar in 1995 a fondat BBK, care vindea o gama larga de produse electronice, inclusiv DVD-uri sau MP3-uri.

In 1999, compania BBK a fost restructurata in 3 companii diferite, conduse de catre protejatii lui Duan: Chen Mingyong, Huang Yihe Miao si Shen Wei, doi dintre ei punand ulterior bazele companiilor Oppo si Vivo.   

Potrivit inregistrarilor companiei, Oppo detine Realme si OnePlus, iar BBK detine Vivo. Ambele companii mama sunt detinute de companii offshore ale caror detinatori nu pot fi identificati.

Desi Duan este, asa cum mentionam si la inceput, o personalitate extrem de retrasa despre care nu se stiu multe lucruri, iata ce am reusit sa aflam. De-alungul timpului, a investit in Apple, precum si in companii chinezesti de tip startup, precum NetEase, si l-a mentorat si pe Colin Huang, fondatorul Pinduoduo. Conform topului Hurun China Rich List, averea lui Duan a fost de aproximativ $1.6 billion in 2019.

In 2017, Duan a acordat unul dintre putinele sale interviuri revistei Bloomberg, in care mentioneaza ca el si Tony Chen au creat in 2005 Oppo, separate de BBK. In acest moment Duan nu mai ocupa o functie de management in BBK si locuieste cu familia in Silicon Valley. Dar cert este ca business-urile pe care el le-a inspirat, acum ocupa locul doi in lume ca si cota de piata si continua sa se extinda.

In China, Vivo si Oppo au o cota de piata combinata de 35% in primul trimestru al anului acesta, asadar la mica distanta de liderul Huawei cu 39%. De asemenea se afla pe un trend ascendent in India, care este a doua cea mai mare piata de defacere pentru smartphone-uri din lume. Telefoanele Vivo, Oppo si Realme  sunt in topul vanzarilor acolo, avand o cota de piata combinata de 43% in 2020.

Aceste branduri au inceput de asemenea sa ofere si servicii si aplicatii noi pentru a-si intari pozitia in piata. De exemplu, Oppo, Vivo si alte branduri de telefoane din China au inceput sa se indrepte spre imprumuturi oferite cumparatorilor si alte servicii financiare. In Martie, Oppo a lansat o aplicatie de servicii financiare numita Oppo Kash. Realme si Xiaomi au dezvaluit aplicatii similare anul trecut.

De ce au success?

Telefoanele Vivo, Oppo si Realme sunt competitive la nivel global deoarece ofera produse la un sfert din pretul celor produse de brandurile Americane sau Coreene. Telefoanele Oppo sau Vivo se gasesc de obicei intre 100 si 500 dolari, reusind in acelasi timp sa vina echipate cu functii inovatoare. Vivo, de exemplu, este prima companie care a introdus senzorul de amprenta sub display si este de asemenea compania care a inceput acum sa se axeze pe telefoanele de gaming, cu sub-brandul iQOO.

Realme este o companie noua, fondata in 2018 de catre anteriorul vice-presedinte Oppo, Sky Li Bingzhong, iar compania a avut o crestere uluitoare. In al treilea trimestru al anului 2019 vanzarile au crescut cu mai mult de 800%, iar telefoanele care costa intre 100 si 250 dolari, vin echipate cu functii premium, precum camera quad sau pop-ul selfie.

OnePlus, singurul dintre aceste branduri care vinde si in SUA, este un brand premium, in competitie directa cu Apple si Samsung, iar cota de piata a acestuia este in crestere.

Ca o concluzie…

Vedem asadar ca piata chinezeasca de telefonie mobila este intr-o continua dinamica, iar marile companii din China castiga tot mai mult teren la nivel global. Nu ne ramane decat sa urmarim in continuare trendurile din acest domeniu atat de imprevizivil, dinamic si plin de surprize. Pana atunci, te invitam sa descoperi telefoanele Vivo, Realme si OnePlus din portofoliul Quickmobile!

Comentarii Pentru a comenta trebuie sa te autentifici