Cum alegi un incarcator potrivit pentru smartphone-ul tau

Pentru a aprecia trebuie sa fii logat

Cunostintele minime despre tehnologia din spatele incarcatoarelor de telefoane sunt necesare tot mai mult, avand in vedere tendinta marilor producatori de a renunta gradual la încarcatorul livrat in aceeasi cutie cu un telefon nou.

Apple a decis sa vanda separat incarcatorul pentru noul iPhone 12, iar Samsung a abordat aceeasi strategie pentru modelele din seria Galaxy S21. Mutarea are in spate strategii de sustenabilitate intinse pe termen lung, iar directia ar putea sa fie urmata in anii urmatori și de alti producatori.

Daca obisnuiesti sa folosesti incarcatorul cu fir, conectat la priza, este bine sa urmarești indicatorul de putere, exprimat în Wați (W). Consultand specificatiile tehnice ale telefonului, vei vedea ca acesta poate fi incarcat de exemplu la puterea de 5W, 11W, 18W, 20W sau chiar mai mult. Acest lucru inseamna ca telefonul suporta tehnologia de incarcare rapida. În functie de capacitatea bateriei, o poti incarca mai mult de jumatate in mai putin de o ora.

Tehnologia de incarcare rapida este extrem de utila daca ai nevoie sa incarci telefonul 15-20 de minute si sa te duca bateria cateva ore fara probleme daca este aproape descarcata.

Formula simpla pentru puterea de incarcare

Pe fiecare incarcator vei putea citi valorile de ieșire ale voltajului (V) si intensitatea curentului, exprimata in amperi (A). Puterea in wati este rezultatul inmultirii dintre voltaj și amperi.

Standardul incarcatorului este de 5 V, cu intensitate de 1,0, 1,2, 2,0 și 2,2 A. Combinand cele doua valori, rezulta o putere intre 5 si 11 W. Ce este peste acest nivel intra la categoria incarcare rapida, potrivit specialistilor.

De exemplu, Huawei a produs un incarcator de priza cu puterea maxima de 22,5W, insa acesta suporta mai multe combinatii: 5,0V/2A or 4,5V/5A or 5,0V/4.5A.

 

Mai exista variantele de la Xiaomi, care ofera putere de 18W pentru incarcare rapida, sau incarcatorul de la One Plus capabil sa livreze 20W.

 

Daca ai un smartphone Samsung pentru care cauti un incarcator fiabil, poti merge pe varianta unui incarcator cu putere care se adapteaza la specificatiile telefonului.

 

In cazul in care vrei sa cumperi noul iPhone 12, te vei descurca foarte bine daca folosesti un incarcator de priza cu putere de 20W. Incarcatorul are iesire USB Type C si poate fi folosit pe fiecare model din noua generatie de telefoane Apple.

 

Incarcatoare cu mobilitate mare, in masina si wireless

Daca nu te afli intr-o locatie cu prize accesibile, nu trebuie sa-ti faci griji ca vei ramane cu bateria descarcata la smarphone.

Daca esti zilnic la volan si utilizezi telefonul ca GPS, poti utiliza un incarcator auto mini de la Samsung pentru eficienta maxima. Incarcatorul se fixeaza in suportul de bricheta al masinii si este compatibil cu gadgeturi care folosesc USB Type-C. Incarcatorul are o putere maxima de 18W, astfel incat telefonul tau va castiga in cateva minute o autonomie imbunatatita a bateriei.

 

In cazul in care smartphone-ul tau suporta incarcarcare wireless, este bine sa tii la birou sau in masina un incarcator compatibil. STAR a creat un incarcator fara fir, cu dimensiuni compacte, cu putere de 5W.

 

Cei care vor sa incarcare rapid bateria in mod wireless pot opta pentru incarcatorul creat de Huawei. Acesta are o putere maxima de 40W, fiind optiunea ideala daca ai un smartphone flagship compatibil cu tehnologia de incarcare rapida.

Comentarii Pentru a comenta trebuie sa te autentifici