GSM, GPRS, HSPA, LTE- semnificatii si diferente

Pentru a aprecia trebuie sa fii logat

GSM, HSPA, LTE? Atunci cand va cumparati un nou telefon ati tinut cont de diferitele optiuni de conectivitate enumerate in specificatiile telefoanelor? Sa stiti ca si acestea au rolul lor…unul destul de important daca sunteti interesat de apeluri video, live streaming sau anumite viteze de download.  Asadar, in cele ce urmeaza voi incerca sa rezum si sa evidentiez avantajele fiecarei tehnologii.

GSM

GSM (Sistemul global de comunicații mobile) este standardul prin care marea majoritate a telefoanelor mobile functioneaza atat in Europa cat si in alte parti ale lumii. GSM este capabil de telefonie vocala si date insa rata de transfer a datelor este foarte scazuta, de doar 9.6 Kb/s.

GPRS

GPRS este un serviciu de comunicatii fara fir bazat pe pachete. Este o retea de tehnologie 2G care suporta o viteza de download de pana la 114Kbps. Limitarea serviciului GPRS este ca datele GPRS nu pot fi trimise in timp ce un apel vocal este in curs de desfasurare.

EDGE

GPRS si EDGE sunt tehnologii 2G, dar EDGE este semnificativ mai rapid, cu o viteza de download de pana la 384Kbps. EDGE este numita cel mai adesea o retea de 2.5G, deoarece are si anumite caracteristici ale unei retele 3G, dar nu satisface specificatiile.

3G

Introducerea retelei 3G a facut posibila realizarea apelurilor video si a streaming-ului continuu. Aceasta vine cu o viteza de download laudabila de pana la 3.1Mbps.

UMTS

UMTS este acelasi lucru cu reteaua 3G atat in ​​viteza de descarcare, cat si in cea de incarcare. Acronimul in sine vine de la Universal Mobile Telecommunication Service si permite o viteza de download / upload intre 384Kbps si 2Mbps.

HSPA

Se bazeaza pe reteaua 3G si o imbunatatire a tehnologiei 3G. Astfel are o viteza mai rapida de incarcare si descarcare. Viteza maxima poate scala pana la 14Mbps. HSPA este uneori numit 3.5G.

4G LTE

LTE este un standard de comunicatie 4G care accepta streaming video HD, viteza de download de până la 299.6Mbps.

Aceasta tehnologie  este cea mai recenta si cea mai rapida tehnologie wireless disponibila in comert. Cu viteze de pana la 100Mbps este pur si simplu cea mai buna frecventa. LTE se bazeaza pe tehnologiile de retea GSM / EDGE si UMTS / HSPA, crescand capacitatea si viteza utilizand o interfata radio diferita.

Iar mai departe ramane de vazut cand va fi implementata o  noua infrastructura ce ar putea suporta viteze 5G, care sa aiba viteza de download de cel putin 6 ori mai mare.  

Comentarii Pentru a comenta trebuie sa te autentifici