Fidget spinner- produsul care a cucerit intreaga lume. Poti sa-i rezisti?

Pentru a aprecia trebuie sa fii logat

In fiecare an exista cate un produs care pur si simplu innebuneste intreaga lume si pare ca este subiectul pe care toata lumea il discuta. In momentul de fata, acel produs este fidget spinner. Sunt sigura ca ai cel putin un prieten care foloseste aceasta jucarie sau macar ai auzit vorbindu-se despre aceasta. Si desi a inceput ca un dispozitiv utilizat de copii, acum este folosit si de adulti.

Dar ce sunt fidget spinner-ele? Si de ce e e toata lumea innebunita dupa ele?

Fidget spinner este o jucarie anti-stres, care are ca scop sa relaxeze utilizatorul si chiar sa il ajute sa se concentreze. Exista persoane care atunci cand sunt stresate au tot felul de ticuri, cum ar fi rosul unghiilor, tremuratul picioarelor sau jocul cu un pix. Si acestea sunt deseori enervante pentru persoanele din jur. Practic, fidget spinner inlocuieste aceste ticuri si te elibereaza te stres intr-un mod distractiv.

Ce trebuie sa faci? Asa cum se intelege si din numele acestei jucarii, trebuie sa o invarti (to spin), fiind fomata dintr-un disc central si trei aripi/palete, care se invart. Rezultatul ar trebui sa fie extrem de relaxant, iar cei mai experimentati utilizatori pot face ca jucaria sa se invarta minute in sir, sau pot realiza diverse trucuri funny.

Desi pentru majoritatea dintre noi, fidget spinners sunt ceva nou, acestea au fost de fapt inventate in anii ’90 de catre Catherine Hettinger. Din pacate, brevetul acesteia asupra produsului a expirat in 2005, cu mult inainte ca jucaria sa se bucure de acest succes incredibil. Asadar, inventatoarea spinner-elor nu are nimic de castigat din succesul inventiei sale, in afara de, bineinteles, satisfactie personala.

Spinner-ele sunt utilizate de mult timp in terapia persoanelor care sufera de ADHD sau anxietate. De ce? Pentru ca le satisface nevoia constanta de a avea o activitate, permitand in acelasi timp concentrarea pe alte lucruri. Asadar, desi pentru unii, spinner-ele reprezinta o distractie, trebuie sa tinem cont ca la baza crearii acestora sta dorinta de a ajuta persoanele cu deficit de atentie, fiind un dispozitiv chiar foarte util.

Popularitatea acestei jucarii a inceput sa creasca la sfarsitul anului 2016, iar un articol Forbes descria fidget spinner-ele ca fiind jucaria « must have » a anului 2017. In luna aprilie a acestui an cautarile pe Google ale cuvintelor fidget spinner au atins cote extraordinare, iar jucaria se afla in permanenta in topul celor mai vandute jucarii de pe Amazon.

Iar dupa succesul incredibil al spinner-elor, au inceput sa apara si alte jucarii anti-stres, cum ar fi fidget cuburi. Acestea functioneaza pe acelasi principiu, in ideea ca te ajuta sa scapi de stres, inlocuind ticurile nervoase. Diferenta este ca spre deosebire de spinnere, acestea nu se invart ci dispun de 6 fete, fiecare cu cate o activitate specifica.

Desi nu exista un motiv clar care sa explice « nebunia » creata de fidget spinnere si nu stim nici cat va tine acest trend, este clar ca in acest moment este cel mai cautat produs. Avand in vedere faptul ca traim intr-o lume din ce in ce mai agitata, fiecare dintre noi cautam metode noi de relaxare. Dar indiferent cate detalii iti dau eu despre spinnere, trebuie sa incerci unul pentru a-ti da seama exact de ce sunt atat de cool. Si eu am fost putin reticenta initial, dar trebuie sa marturisesc ca m-au cucerit.

Gasesti fidget spinnere AICI.

Articol scris de Adina Ananie

Comentarii Pentru a comenta trebuie sa te autentifici