EDGE- CEA MAI INTELIGENTA CLADIRE DIN LUME

Pentru a aprecia trebuie sa fii logat

Edge este considerata oficial cea mai ecologica cladire de birouri din lume. Aceasta este conceputa nu doar pentru a fi incredibil de inteligenta ci si pentru a promova confortul si bunastarea angajatilor si a publicului din jur. Edge a fost inspirata de idealul pe care o cladire ar trebui sa-l indeplineasca: utilizarea optima a resurselor naturale si crearea unui spatiu de lucru usor de adaptat nevoilor tale. Cladirea se afla in Amsterdam, are un design futurist si acopera o suprafata 40.000 de metrii patrati.

Una dintre cele mai inteligente caracteristici de proiectare este aplicatia cu ajutorul caruia poti verifica si controla tot ce se intampla in cladire. Practic, o zi la Edge incepe cu o aplicatie dezvoltata de firma de consultanta Deloitte, care se instaleaza cu usurinta pe smartphone-ul dumneavoastra. Aplicatia va verifica programul in timp ce cladirea iti recunoaste masina si va directioneaza catre un loc de parcare.

Tot aplicatia va gaseste si un birou pentru ca la Edge nu ai un birou stabil. Nimeni nu are. Spatiul de lucru se bazeaza pe programul de zi, astfel iti vei putea desfasura activitate intr-un birou, intr-o cabina de lucru, sala de sedinte, scaun balcon  sau \"camera de concentrare.\" Oriunde te duci, aplicatia stie preferintele de lumina si temperatura si anumite trucuri pentru a face atmosfera din incapere cat mai placuta.

 

Cu alte cuvinte, smartphone-ul este pasaportul dumneavoastra catre Edge. Cu ajutorul acestuia veti putea controla si verifica intreaga cladire. Il puteti folosi pentru a va gasi colegii, pentru a regla incalzirea in functie de preferintele dumneavoastra sau pentru a planifica programul de gimnastica. Puteti comanda chiar o reteta pentru cina si o punga de ingrediente proaspete, care va asteapta la sfarsitul programului.

Conform agentiei britanice BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology), care a acordat cel mai mare punctaj de sustenabilitate de pana acum (98,4 %), Edge este considerata cea mai ecologica cladire din lume. Multumita panourilor solare, care produc mai multa electricitate decat foloseste cladirea, Edge utilizeaza eficient resursele energetice. Panourile cu LED-uri super-eficiente facute de Philips special pentru Edge pot fi alimentate folosind aceleasi cabluri care transporta datele pentru internet. Panourile sunt, de asemenea, echipate cu senzori de miscare, lumina, temperatura, umiditate si infrarosu, care creaza un \"plafon digital\"  complex ca sinapsele intr-un creier. Cladirea este echipata cu peste 28.000 de senzori si a avut nevoie de multe inventii pentru a deveni Uberul cladirilor.

Atriumul este centrul gravitational al sistemului solar folosit de ingenioasa cladire Edge. Intre etaje sunt suspendate cateva panouri celulare, care permit circulatia aerului si creaza un sistem natural de ventilatie. Curentii de aer si variatiile mici de caldura, creaza o atmosfera placuta si ii fac pe angajatii cladirii sa se simta ca si cum ar fi afara. Atriumul si acoperisul sau inclinat, care din exterior arata ca si cum ar fi fost taiata o felie din cladire, inunda spatiile de lucru cu lumina naturala, iar fiecare post de lucru se afla la mai putin de sapte metri de o fereastra.

 

 Circa 2.500 de muncitori Deloitte impart 1.000 de birouri. Conceptul se numeste hot desking si presupune incurajarea interactiunii pentru a forma noi relatii in timp ce spatiul este utilizat intr-un mod mult mai eficient. Birourile sunt utilizate numai atunci cand este nevoie de ele. Unele birouri sunt atat de mici incat contin doar un sezlong si o lampa, practic sunt perfecte pentru a da un telefon. Exista, de asemenea, camere de joc, sali de sport si cafenele cu masini espresso, care isi amintesc exact cum va place cafeaua. Televizoarele cu ecran plat aflate la fiecare colt pot fi sincronizate wireless cu orice telefon sau laptop.

 

Deloitte colecteaza gigabiti de date despre cum interactioneaza oamenii cu Edge. Informatiile sunt stocate in tablourile centrale, care monitorizeaza totul, de la consumul de energie pana la momentul cand automatele de cafea trebuie aprovizionate. In zilele in care sunt asteptati la munca mai putini angajati, o intreaga sectiune a cladirii ar putea fi inchisa, reducand astfel costurile pentru incalzire, racire, iluminare si curatenie.

 

In interiorul cladirii exista o retea vasta, cu doua tipuri de tubulatura: unul pentru reteaua informatica si celalalt pentru apa. In timpul lunilor de vara, cladirea pompeaza apa calda intr-un rezervor subteran de sub cladire, care va fi folosita iarna pentru incalzire. Robert van Alphen, managerul proiectului, considera ca sistemul dezvoltat la Edge este cel mai eficient sistem de stocare a energiei termale din lume.

Peretele sudic al cladirii este format din panouri solare si ferestre, iar conceptia lor face ca nevoia de umbra sa fie redusa, in pofida expunerii directe la lumina solara. Acoperisul este prevazut la randul sau cu panouri solare. 
Edge foloseste cu 70% mai  putina electricitate decat o cladire obisnuita de birouri, iar dupa ce proiectantii au montat panouri si pe acoperisurile unor cladiri ale universitatii vecine, Edge a ajuns sa produca mai multa energie decat consuma. In curand, aplicatia cladirii va fi imbunatatita astfel incat va sugera angajatilor ce birou sa foloseasca, in functie de preferintele lor de temperatura.
O alta inovatie este un sistem de colectare a apei de ploaie, care se scurge de pe acoperis printr-un tub de beton din spatele garajului, iar apa este folosita la toalete si udarea gradinilor.

Securitatea dar mai ales curatenia cladirii Edge sunt asigurate de roboti.

Pe timpul noptii Edge este patrulata de un mic robot, care poate patrula singur sau poate fi controlat prin telecomanda. Daca porneste o alarma, robotul prevazut cu o camera video poate identifica vinovatul sau poate informa securitatea ca a fost o alarma falsa.

Pentru o curatenie mai eficienta, activitatea din cladire este monitorizata de senzori, pentru ca la sfarsitul zilei oamenii si robotii responsabili cu curatenia sa se poata concentra pe zonele care au fost folosite cel mai intens.

Filosofia generala a companiei Deloitte in legatura cu Edge a fost ca o investitie care se amortizeaza in mai putin de 10 ani merita incercata. Plafonul digital a fost una dintre cele mai costisitoare inovatii. Cu toate acesta Erik Ubels directorul de dezvoltare de la Deloitte sustine ca viitorul tuturor cladirilor va fi conectarea, atat in interiorul acestora cat si in exterior, cu alte cladiri.

Comentarii Pentru a comenta trebuie sa te autentifici