Afla cum sa-ti incarci corect smartphone-ul

Articol scris de Andreea Hirb
Pentru a aprecia trebuie sa fii logat

Da stiu… bateriile smartphone-urilor ne dau batai de cap, dureaza doar o zi si ne lasa atunci cand avem mai mare nevoie. Insa sunt cateva sfaturi care merita incercate pentru a optimiza durata de viata a bateriei si buna functionare a acesteia.

Nu tineti smartphone-ul conectat daca este incarcat complet

Potrivit Battery University nu este indicat sa lasati telefonul pe timp de noapte conectat, daca este complet incarcat.

Chiar daca telefoanele sunt suficient de inteligente pentru a opri curentul si protejeaza telefonul de supraincarcare sunt situatii in care atunci cand un telefon este lasat la incarcat peste noapte poate afecta durata de viata a bateriei.

Univeristatea vine cu detalii stiintifice care explica de ce este recomandat sa nu faceti acest lucru, iar concluzia ramane aceeasi: deconectati telefonul de la sursa cand acesta este complet incarcat.  "Este vorba de relaxarea muschilor dupa exercitii intense. Si tu ai fi destul de obosit daca ai lucra non-stop pentru ore in sir."

Incercati sa nu incarcati smartphone-ul 100%

Cel putin atunci cand nu este cazul.

Conform Battery University  "Li-ionul nu trebuie sa fie complet incarcat si nici nu este de dorit sa se facă acest lucru”. De fapt, este mai bine sa nu se incarce complet, deoarece o tensiune inalta streseaza acumulatorul".

Conectati telefonul ori de cate ori puteti

Se pare ca bateriile din smartphone-urile noastre sunt mult mai fericite daca le incarcam ocazional pe tot parcursul zilei, in loc sa le conectam pentru o sesiune completa atunci cand sunt goale.

Specialistii recomanda ca bateriile Li-Ion sa fie mentinute incarcate intre 50-80%. Acest lucru permite ionilor de incarcare sa lucreze si sa protejeze viata bateriei.

Evident, nu este practic pentru majoritatea oamenilor, dar este bine sa conectati smartphone-ul la o sursa de curent de cate ori puteti. Incarcarea acesteia pe perioade scurte de-a lungul zilei le va oferi ionilor energia necesara de functionare.

Efectuati o incarcare complete a bateriei o data pe luna

Expertii recomanda totusi sa efectuati o reincarcare completa de la zero pana la 100% (un "ciclu de încărcare") o data pe luna. Acest lucru recalibreaza bateria – e exact cum ai da un restart calculatorului tau, sau ca si cum ai pleca intr-o vacanta pentru a te recrea.

Nu supraincalziti smartphone-ul

Bateriile smartphone-urilor sunt atat de sensibile la caldura incat Apple insusi sugereaza sa indepartati husele de protectie care mentin caldura atunci cand incarcati telefonul. Iar daca va aflati in soarele fierbinte, tineti telefonul acoperi, va proteja “santatea” bateriei.

Tu cum obisnuiesti sa-ti incarci telefonul? Asteptam parerile tale in comentariile de mai jos. 

Comentarii Pentru a comenta trebuie sa te autentifici